www.fretki.org.pl

fretkorum - i wszystko jasne ;)
Teraz jest 18-11-2019 5:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 04-08-2007 12:38 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Nowicjusz
Kobiety
Kolegium FFR
OSY
Offline

Dołączył(a): 06-08-2007 12:49
Posty: 60
Płeć: Nie określono
fretki: Ritka[*]
autor: Melba (Beata Meler- Chawłowska)

Uzupełnienia i uaktualnienia: Brygida i BaCik (Daria Wiśniewska) maj 2008
Uzupełnienie i uaktualnienie: ghja - luty 2010

Wykorzystywanie poniższych materiałów tylko za podaniem autorów i źródła: http://www.fretki.org.pl

ŻYWIENIE - PODSTAWY


Fretki należy karmić surowym mięsem (kurczak i indyk ze skórą, wołowina, królik) z dodatkiem odrobiny oliwy lub niskoerukowego oleju rzepakowego, a dodatkowo w miseczce fretka powinna mieć suchą karmę, ale taką, w której mięso wymienia się jako pierwszy składnik. Absolutnie nie można podawać ŻADNEGO ludzkiego pożywienia ani napojów (w tym herbaty), ponieważ prowadzi to do bardzo poważnych chorób. Nie wskazane jest karmienie Whiskasem, Kitekatem i podobnymi karmami, gdyż są to produkty niskiej wartości, na dodatek nie przeznaczone dla fretek.

PRAWIDŁOWA DIETA
Fretka jest zwierzęciem mięsożernym i dla zachowania zdrowia należy karmić ją surowym, przemrożonym mięsem. Nieprawdą jest jakoby podawanie mięsa wywoływało agresję! Niektóre fretki jedzą łapczywie, lepiej również nie drażnić się w zabieranie pokarmu podczas jedzenia (chyba nikt z nas tego nie lubi). Mięso podajemy raz lub dwa czasami trzy razy dziennie. Porcja powinna odpowiadać zapotrzebowaniu fretki – mięso, którego fretka nie zje należy wyrzucić. Mięso gotowane zalecane jest tylko dla chorych fretek. Fretki żywione wyłącznie mięsem powinny bezwzględnie otrzymywać preparaty witaminowo-mineralne – jakie, należy uzgodnić z lek.wet. (UWAGA! na zawartość Zn (cynku)).
Mięsa należy ze sobą mieszać, aby dobrać odpowiednią zawartość białka i tłuszczu dla naszej fretki. Najlepiej po zakupie mięsa u sprawdzonego źródła pokroić je, zapakować w jednoporcjowe pudełka (sprawdzają się też kostkarki do lodu) i zamrozić min. 2 dni. Niektórzy mielą mięso, jednak większe kawałki pozwalają fretkom lepiej oczyścić zęby.

Zalecane mięsa ze względu na dużą zawartość tłuszczu:
wołowina ( rozbratel i szponder)
indyk (mięso ze skrzydeł razem ze skóra , skóra z indyka)
kurczak (tuszka, udo ze skórą i skórki kurze)
Mięsa te warto podawać w okresie jesiennym i wiosennym.

Zalecane mięsa ze względu na dużą zawartość białka:
cielęcina (łopatka, sznyclówka, udziec),
wołowina (rostbef, polędwica),
indyk (pierś i udziec bez skóry)
kura (pierś bez skóry)
podroby (wątroba kurza, cielęca i wołowa)
Mięsa te wybiera się w diecie wysokobiałkowej, np. przy leczeniu insulinomy.

Z mięs mniej dostępnych :
baranina (duża ilość tłuszczu i białka)
konina (bardzo duża ilość białka i mało tłuszczu)
królik (bardzo duża ilość białka i mało tłuszczu)
gęś i kaczka (duża ilość tłuszczu)

Co do wieprzowiny NIGDY jej nie podajemy ze względu na możliwość zachorowania na śmiertelną choroba Aujeszkyego. Nawet obróbka termiczna nie daje 100% pewności co do zlikwidowania zagrożenia.
Pamiętajmy też o tym, że mięso szybko traci świeżość, a także o tym, że fretki namiętnie chowają pokarm - należy obszukiwać kąty i wyrzucać stare mięso - zjedzenie takiej rewelacji może skończyć się bardzo źle (i dla ogona, i dla nas). Niektórzy gotują wywar z kości z warzywami (oczywiście bez przypraw), który następnie wygotowywany jest do bulionu, porcjowany i mrożony. Po zagrzaniu można tym zalewać mięso.

PODROBY
Podroby nie powinny być podstawowym rodzajem mięsa, która fretka spożywa codziennie ponieważ są one mało wartościowe pod względem odżywczym. Wątroba czy nerki mają w sobie oprócz cennych witamin także produkty przemiany materii.
Serca kurze są cennym źródłem witamin A i B, Fe, niektórych NNKT oraz tauryny, wątroba kurza jest bardzo dobrym źródłem witaminy A a także B, K, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, Fe, Se, Zn.
Zalecamy aby spożycie podrobów nie było częstsze niż raz na tydzień.

RYBY
Zawartość składników odżywczych w rybach jest porównywalna do składu mięsa zwierząt rzeźnych. Możemy je serwować fretce, pod warunkiem, że będą to świeże ryby morskie. Istnieją jednak pewne wyjątki:
1) śledzie surowe oraz makrele zawierają TIAMINAZĘ, która niszczy witaminę B1. Śledzie podawać tylko gotowane.
2) Ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych, dlatego przy karmieniu rybami trzeba pamiętać o dodatku przeciwutleniaczy (np. wit. E), żeby uniknąć choroby żółtego tłuszczu.

Dorszowate: dorsz, plamiak, morszczuk - mięso chude, wątroby tych ryb są wykorzystywane do produkcji tranów o wysokiej zawartości kwasów n-3
Śledź (wyłącznie gotowany) - tłusta ryba o dobrej wartości odżywczej. Zawiera duże ilości JNKW.
Łosoś - wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Dobra jakość odżywcza. Zawiera kwas eikozapentaenowy.
Tuńczyk - bardzo dobre wartości odżywcze! do 28% białka, 10% tłuszczu.
Flądrowate: halibut, gładzica, zimnica, złocica - rybki tłuste lub średniotłuste. Bardzo wysoka jakość odżywcza.
Solowate: sola - delikatne mięsko o wysokiej zawartości białka do 20% i niskiej wartości tłuszczu ok. 1,5%

WODA!
Fretki bardzo łatwo ulegają odwodnieniu. Dlatego powinny mieć stały i nieograniczony dostęp do wody. Tutaj rewelacyjne są poidełka - przynajmniej na początek. Dla małej freci miseczka z wodą to przede wszystkim dobra zabawa i często będziemy wdeptywać w kałuże.
Woda powinna być przegotowana, niektórzy podają wodę źródlaną (niegazowaną i nie mineralną), a niektórzy zwykłą kranówę.
Nie poimy fretek mlekiem - mają nietolerancję na laktozę. Sceptycznie podchodzę też do mleka sojowego i specjalnego dla kociąt - my pozostajemy tylko przy wodzie i polecamy to innym.

SUCHA KARMA
Sucha karma jest pokarmem uzupełniającym. Tutaj znajduje się odpowiednie zestawienie: http://wortal.fretki.org.pl/index.php?m ... &pageid=38 - przy czym właściwe jest podawanie wyłącznie tych karm, które mają 8 pkt. Suchy pokarm dobrej jakości umożliwia spożywanie pożywienia częściej niż rano i wieczorem kiedy podajemy fretce mięso. To istotne, gdyż fretki nie powinny być głodzone – czas między posiłkami nie powinien przekraczać 6 h. Ważne, aby zadbać o odpowiednią karmę, taką która na etykiecie ma podane mięso jako pierwszy składnik. Nie należy mieszać ze sobą suchych karm. Jeśli chcemy zmienić karmę, możemy do podawanej poprzednio dosypać nową, ale nie powinno to stanowić reguły. Suchą karmę należy przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, najlepiej w lodówce – niestety, po otwarciu szybko traci swoje walory, dlatego posiadając 1-2 fretki należy kupować małe opakowania. Jeśli chcemy zaoszczędzić, można kupić większe opakowanie z kilkoma osobami do spółki . Należy pamiętać, że fretki mogą się zatruć zbyt długo stojącą w miseczce suchą karmą. Dlatego warto dopasować jej ilość do potrzeb fretki i codziennie uzupełniać.
Dobra dla fretek sucha karma powinna zawierać:
• 32-38% białka (pochodzenia zwierzęcego)
• 18-22% tłuszczu (pochodzenia zwierzęcego)
• 0-3,5% włókna
• 0-7% popiołu
• mięso lub pochodne jako pierwszy składnik
• brak kukurydzy i soi wśród pierwszych trzech składników
• brak mięsa rybiego wśród pierwszych trzech składników

WARZYWA
Marchewka (gotowana), papryka, ogórki – doskonałe jako smakołyki, ale tylko jeśli stosowane z umiarem.
Nigdy nie podawać warzyw kapustnych(brukselka, brokuł, kalafior) z racji dużej ilości kwasu szczawiowego i błonnika co utrudnia wchłanianie składników mineralnych. Nie podajemy też cebuli. Rośliny strączkowe ze względu na dużą ilość błonnika i fitynianów nie powinny znajdować się w freciej diecie. W diecie tchórzy pokarm pochodzenia roślinnego stanowi nie więcej niż 5%. Należy o tym pamiętać prawidłowo bilansując dietę. Warzywa można zastąpić gotowymi pokarmami dla niemowląt (Gerber, Hipp, Bobo-Vita). Należy wybierać te zawierające mięso, podawane od 5 miesiąca życia (te dla starszych dzieci mogą zawierać przyprawy niezdrowe dla fretek).

OWOCE
Można podawać jako smakołyki, nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu po małym kawałeczku: winogrona, kiwi, jabłka, gruszki, truskawki, arbuz bez pestek (nigdy nie dawać pomarańczy i ananasów z powodu dużej kwasów owocowych, awokado viewtopic.php?p=119#p119 a z owoców pestkowych wyjmować pestki!!!).

DODATKI WITAMINOWE
Dodatki witaminowe należy uzgodnić z lekarzem weterynarii – z pewnością zaproponuje nam coś odpowiedniego dla naszej fretki. Co 2 – 3 dni – należy podawać odkłaczającą Malt-pastę lub jej naturalne zastępstwo w postaci siemienia lnianego, które można dodawać do mięsa.

NABIAŁ
Mleko i produkty mleczne są niedozwolone ze względu na laktozę, mianowicie fretki nie mają zdolności przyswajanie laktozy. W bardzo specyficznych sytuacjach, pod kontrolą lek. wet. podając małe ilości mleka można doprowadzić do wytworzenia odpowiedniej flory bakteryjnej w jelicie. Pamiętajmy, że twaróg, serki, jogurty itd. to są produkty mleczne.

JAJKA
Przepiórcze po umyciu można po sparzeniu wrzątkiem skorupki podawać w całości (czyli ze skorupką). Z jajek kurzych dajemy tylko żółtko, bardzo uważnie usuwając białko, bo zawiera awidynę, która niszczy niezbędną dla organizmu biotynę.

OLEJE
Wyłącznie z pierwszego tłoczenia na zimno jako dodatek do mięsa max 1 łyżeczkę dziennie.
Oliwa z oliwek, olej z pestek winogron : obecność witamin grupy E, karotenoidów i związków polifenolowych. Wysoka zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego.
Olej słonecznikowy : wysoka zawartość kwasu linolowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy: wysoka zawartość jednonienasyconego kwasu erukowego. Zawiera również jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Stosować ostrożnie z racji udowodnionego naukowo faktu zmian w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych u zwierząt.
Olej sojowy: wysoka zawartość kwasu linolowego i alfa-linolenowego.
Olej lniany: wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego
Tłuszcze i oleje rybne/trany : wysoka zawartość witaminy A i D dodatkowo tran z dorsza bogaty jest w kwas eikozapentaenowy a z makreli w dokozaheksaenowy. Ze względu na wysoką zawartość witamin należy konsultować podawanie z lekarzem weterynarii.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02-02-2010 20:15 
Avatar użytkownika
Admin
Admin
Kolegium FFR
OSY
Kobiety
F.A.A.
Offline

Dołączył(a): 04-08-2007 9:06
Posty: 5719
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć: Kobieta
Uzupełniliśmy i uaktualniliśmy ten temat (dzięki, ghja :D ), proponuję wszystkim przeczytać.

_________________
Jestem w opozycji do FaceBooka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL