www.fretki.org.pl

fretkorum - i wszystko jasne ;)
Teraz jest 18-11-2019 4:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 05-08-2008 18:12 
Avatar użytkownika
Fretkoaktywny
Fretkoaktywny
Kobiety
OSY
Offline

Dołączył(a): 05-08-2007 23:34
Posty: 979
Lokalizacja: Opole
Płeć: Kobieta
fretki: Ruda[*], Julietta[*], Ice[*], Kendi[*], Mała[*], Luna[*] zawsze w moim sercu
autor: mitheithel (Aleksandra Osemlak)
Wykorzystywanie poniższych materiałów tylko za podaniem autorów i źródła: http://www.fretki.org.pl

UWAGA!! tzw. "kacza zupa" nie jest z kaczki, a z kurcząt!!!

Kacza zupa podawana przy chorobach, np. ECE
1 cały kurczak (z małymi kośćmi, skórą, tłuszczem)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suplementu witaminoweg (np. FuroTone)
1 filiżanka karmy suchej
2 łyżki otrąb
3-4 jajka
1 filiżanka tłuszczu po czyszczeniu mięsa (nie gotowane)
Przygotowanie:
Kurczaka, tłuszcz, karmę i jajka zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż do garnka i gotuj 30 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Po ostygnięciu zamrażaj w małych porcjach.

Wysokokaloryczna, lekkostrawna odżywka podawana przy chorobach, np. ECE - druga wersja "kaczej zupy" podana przez prazma:
- kurczak pocięty na kawałki (aby zamieścił się w mikserze; nie usuwać skóry, tłuszczu, kości czy podrobów - czym mniejsze kawałki tym lepsze wyjdzie puree),
- łyżka stołowa oliwy z oliwek,
1 łyżka suplementu witaminoweg (np. FuroTone)
- filiżanka suchego pokarmu
- dwie łyżki stołowe otrębów
- tubka Nutrical (preparat tonizujący zawierający sole mineralne)
- 3-4 jajka
Przygotowanie:
Zemleć kurczaka na puree razem ze skórą i tłuszczem, suchym pokarmem, jajkami i skorupami jaj(!!). Miksując dodawać wodę, aż do momentu powstania wodnistego sosu. Przelać mieszankę do rondla i gotować 30 minut, aż uzyska się konsystencje kremu albo gęstego sosu. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Umieścić filiżankę uzyskanego bulionu w torebce foliowej o zaciskanym zamknięciu (tzw. ziplock). Usunąć zbierający się u góry tłuszcz. Wypchnij z torebki cale powietrze i odłożyć na bok. Czynność powtarzać aż do usunięcia całego tłuszczu. Torebkę z tak przygotowanym bulionem umieścić w pojemniku, a ten w zamrażalniku.
Podawanie: wyjmij torebkę z pokarmem z zamrażarki, poczekaj aż się rozmrozi, zmieszaj z wodą i podgrzewaj przez 20-30 sekund.


Mieszanka mięs
Zopatrz się w większe ilości mięsa: piersi, udka, żołądki i wątroby drobiowe, wołowinę, ryby morskie. Następnie zmiel to wszystko mikserem. Przepis możesz urozmaicić np. marchewką.
Proporcja: 85% mięso (piersi, udka, wołowina, ryby morskie), 10% podroby (żołądki i wątroby drobiowe),5% warzywa (np.marchewka)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL